Sıkça Sorulan Sorular

sıkça sorulan sorular

Sıkça Sorulan Sorular

Korkulacak Ne Var ? (Sıkça Sorulan Sorular)

Tüplü dalış zorluklarınızla yüzyüze gelmeniz ve yaşamınızı yeniden şekillendirmeniz için eşsiz bir olanak sağlar. Dalıcı olmak günlük yaşamınızı daha güvenli karşılamanızı sağlar.
Dalış gibi bir aktiviteye başladığınız zaman bazı sorularınızın olması normaldir.


S: Yüzme havuzunun dibine indiğim veya şnorkelle daldığım zaman kullakların ağrıyor. Bu benim bir scuba dalıcısı olmamı engeller mi?
C: Kulak ve sinüslerinizde bir bozukluk olmadığını var sayarsak, hayır. Rahatsızlık, kulaklarınıza basınç uygulayan su basıncının normal bir etkisidir. Şanslıyız ki henüz öğrendiğiniz gibi vücudumuz basınç değişikliklerine ayarlanacak şekilde dizayn edilmiştir.

S: Diabet, astım, allerji, kulak sorunlarıyla ilgili bir geçmişe sahip olmak veya sigara içmek bir kişiyi dalıştan alıkoyabilir mi?
C: Kulakları, sinüsleri, solunum veya kalp fonksiyonlarını etkileyen veya bilinç kaybına neden olan herhangi bir durum dikkate alınmalıdır fakat bir kişinin aldığı riski tam olarak sadece bir doktor değerlendirebilir. Doktorlar scuba adayını değerlendirirken gerekiyorsa Divers Alert Network’e (DAN) danışabilirler.

Divers Alert Network web sitesini ziyaret edin

S: Dalışla ilgili en yaygın yaralanmalar ve hastalıklar nelerdir?
C: Güneş yanığı ve deniz tutmasının ikiside önlenebilir. Deniz yaşamının neden olduğu en yaygın yaralanmalar çizik ve sokmalardır. Bunların bir çoğu dalış elbisesi giyerek, dipten uzak kalarak ve el ve ayaklarınızı nereye koyduğunuza dikkat ederek önlenebilir.


S:
Anaaaam !! Ya köpek balıkları?
C: Şanslıysanız köpek balığı görürsünüz.
1992 den beri dalıyorum daha Türk karasularında köpekbalığına rastlayamadım kahretsin. Bir dünya yol gidip anca gördüm gördüğümde de nerdeyse ben onun üzerine atlayacaktım.
Köpek balığı olayları olmuşsa da bunlar dalışta çok çok enderdir.
Öncelikle ve genellikle zıpkıncılık ve köpek balıklarını beslerken gerçekleşmiştir. Eğer köpek balığını görürseniz çoğu zaman sadece oradan geçiyordur ve keyif verici ender görüntülerden biridir.

S: Kadınların dalışa yönelik özel kaygıları var mıdır?
C: Hamileliğin haricinde, hayır. Fizyolojistler dalışın fetus üstündeki etkileri hakkında çok az şey bildikleri için kadınların hamileyken veya hamile kalmaya çalışırken dalıştan uzak durmaları tavsiye olunur. Menstruasyon normaldir ve kaygılanacak bir durum değildir.

S: Ne kadar derine inebilirsiniz?
C: Gerekli eğitim ve tecrübeyle sportif tüplü dalışın limiti 40 metre/130 feettir. Yeni başlayan dalıcıların dalış derinliği 18 metre daha sığdır. Bunlar limitler olmasına rağmen en popüler dalışların yapıldığı derinlik suyun daha sıcak ve renklerin daha canlı olduğu 12 metre daha fazla değildir.

S: Havamın tamamını bitirirsem ne olur?
C: En çok da bu soru geliyor. Arkadaşım bu genellikle olmaz çünkü her zaman için ne kadar havamızın kaldığını gösteren bir göstergemiz var yanımızda dalış sırasında. Bu şekilde yüzeye yeterli bir emniyet rezerviyle dönersiniz.
Yine de sorunuzu cevaplarsak eğer havanız biterse arkadaşınızın ki her dalıcının ekipmanı içinde yedek ağızlık takılıdır işte o hava kaynağını paylaşarak güvenli bir şekilde yüzeye çıkarsınız. Eğitimde öğreneceğiniz başka seçenekler de var.


S: Klostrofobi hissedersem ne olur?
C: Bir sürü ekipman kuşanmak zor görünse de birçok insan scuba dalışının “ağırlıksızlığının” oldukça özgürlük verici olduğunu düşünmektedirler. Eğer maskenin sizi hapsettiğini düşünüyorsanız modern dalış maskelerinin saydam modellerini tercih edebilirsiniz.
Eğitiminiz süresince bendeniz,Bendeniz düzenli olarak dalan yeterli bir dalıcı olmanız için gereken her bir beceriyi
iyice öğrenmeniz için sizinle sizin temponuzda çalışacağım.

S:PADI PADI PADI arkadaşım nedir bu PADI ?
C:
PADI kelimesi Professional Association of Diving Instructors kelimelerinin baş harflerinin yan yana gelmesi ile oluşturulmuş bir kelimedir.?

 • PADI dünyanın en geniş sportif dalış üyeleri kuruluşudur.
 • PADI üyeliği; dalış iş yerlerini, dinlence yerlerini, akademik enstitüleri, eğitmen yetiştiricilerini, dalış eğitmenlerini, dalgıçlarını, şnorkelcilerini ve diğer su sporları ile ilgilenenleri içine alan bir kuruluştur.
 • Profesyonel PADI üyleri yılda 800.000 civarında sertifika eğitimi verirler.
 • PADI ofisleri Avustralya, Kanada, İsviçre, Japonya, Norveç, İsveç, İngiltere, Amerika ve diğer üyeler için Kaliforniya’da PADI WORLDWIDE olarak dünyada konuşlanmıştır.
 • PADI üyeleri 100.000’i aşkın bağımsız üye, 4500 dalış merkezi ve dinlence yeri ile 175 ülkede faaliyet göstermektedir.
 • PADI eğitim malzemeleri de 24 dilde mevcuttur.
 
PADI'nin
 
 Amaç:Dünya üzerindeki şnorkelci ve sportif dalgıçları cesaretlendirici programlar düzenlemek

 Vizyon:Dalış ile ilgilenen ve dalış profesyonellerinin eğitilmesinin hazırlanmasında dünyada lider olmaktır.

 Slogan:PADI The way the world learns to dive

 Görev:Dünyaya scuba dalışını öğretmek



S. Scuba ne peki ?
C: Buda aynı mantıkda ortaya çıkmış bir terimdir. Açıklaması:

  • Self
  • Countained
  • Underwater
  • Breathing
  • Aparatus

Türkçesi: Kendi taşıdığımız nefes alama aparatla

Ana Sayfa için tıklayın !